Link to English version

Smag & DNA: Genetisk variation i smagspræferencer hos mennesker

Formålet med forskningsprojektet Smag & DNA er at undersøge hvordan variationer i det menneskelige arvemateriale (DNA) kan påvirke hvilke smage (salt, sødt, surt, bitter, umami, fedt) vi kan lide. Vi vil dermed være i stand til at afdække nogle af de komplekse mekanismer der ligger bag spiseadfærd.

I dette projekt er vi interesserede i at forstå sammenhængene mellem spiseadfærd og livsstilssygdomme så som fedme og diabetes.

 

 

 

Hvilke smage vi kan lide har stor indflydelse på hvad vi spiser, og er påvirket af forskellige faktorer så som kultur og miljø. Derudover kan små variationer i det menneskelige arvemateriale spille en rolle for hvile smage vi kan lide. Eksempelvis kan nogle lide den bitre smag i sort kaffe og andre sødmen i en moden honningmelon.

For at kunne undersøge og bedre forstå hvordan variation i vores arvemateriale kan påvirke hvilke smage vi kan lide, indsamler vi information omkring smagspræferencer i den danske befolkning og sammenligner med eksisterende genetiske data.

 

 

 

 

 

 

Det Danske Diabetes Akademi har delvist sponsoreret dette forskningsprojekt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projektleder

Lektor
Niels Grarup
niels.grarup@sund.ku.dk

Portrait of Niels Grarup